dr. Daphne Hijzen-Hupkes
Lees mijn proefschrift

dr. Daphne Hijzen-Hupkes

Als gepromoveerd onderwijskundig onderzoeker heb ik me veel beziggehouden met thema’s als studiesucces, voorwaarden voor succesvol studeren, de rol van motivatie en belemmeringen als faalangst tijdens de studie.

Al meer dan veertien jaar werk ik als scriptiebegeleider. Ik heb dan ook vele studenten met zeer uiteenlopende onderwerpen en achtergronden mogen begeleiden. Het schrijven van de scriptie zou de kers op de taart van de studie kunnen zijn. Het is dé kans om te laten zien wat je in je mars hebt en je te verdiepen in iets waar jij echt in geïnteresseerd bent. Jammergenoeg zie ik nog steeds heel vaak dat studenten die fluitend door hun (veelal praktijkgerichte) studie zijn gerold, toch vastlopen tijdens de afstudeerfase.

Hoe kan dat nu? Helaas kan ik daar niet een eenduidig antwoord op geven. Wel zie ik dat veel (hbo-)studenten aanlopen tegen het wetenschappelijke karakter van het schrijven van een scriptie. Ze zijn gewend praktisch te denken en te handelen en denken hierdoor van zichzelf vaak dat ze niet goed wetenschappelijk kunnen denken en schrijven. Dit overigens bijna altijd ten onrechte! Het is een hardnekkige aanname. Ook staat er voor veel studenten een hoop op het spel (denk aan een lening of een baan) wat ervoor kan zorgen dat faalangst ineens de kop op steekt. Andere studenten hebben moeite met het structureren van de grote opdracht die een afstudeeronderzoek eigenlijk is. Ook loopt een afstudeeronderzoek vaak moeizaam wanneer ‘het praktijkprobleem’ vanuit de opdrachtgever niet duidelijk of concreet genoeg blijkt te zijn. Regelmatig hoor ik van studenten terug dat er op hun opleiding vaak te weinig tijd is voor begeleiding, dat ze eigenlijk nooit goede onderzoeksvaardigheden hebben aangeleerd gekregen en dat ze eigenlijk meer individuele hulp kunnen gebruiken.

Mijn werkervaring binnen zowel het hbo als de universiteit, mijn uitgebreide expertise als afstudeerbegeleider, scriptiebeoordelaar en onderzoeker, faalangsttrainer, ervaringen als studiecoach, mijn studieachtergrond van pedagoog met de afstudeerrichting leerproblemen en een afgeronde opleiding tot jongerencoach zorgen ervoor dat ik de expertise in huis heb om je zowel inhoudelijk als sociaal-emotioneel goed te begeleiden bij de afronding van je hbo-studie, zodat de kans op studiesucces aanzienlijk toeneemt.

Ik vind het heel mooi om het te mogen ervaren wanneer studenten hun motivatie en plezier weer terugkrijgen en hun studie en afstudeeronderzoek weer gaan zien als een kans en geweldige uitdaging.

Ik werk oplossingsgericht en geef dan ook concrete en gerichte feedback om zo, stap voor stap, de scriptie te kunnen verbeteren. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van langstuderende studenten. Naast inhoudelijke (onderzoeks-) begeleiding, geef ik gerichte studiecoaching. Ik leer studenten gebruik te maken van effectieve schrijftechnieken,  realistische planningen, structuur aan te brengen en vooral de motivatie en het zelfvertrouwen weer terug te vinden. Tenslotte is het mogelijk om naast scriptiebegeleiding ook een faalangsttraining te volgen.

Mocht je meer willen lezen over mijn werkervaringen, dan kun je deze via mijn LinkedIn pagina bekijken.

Begeleiding

Scriptiebegeleiding

Meer informatie

Scriptieverbetering

Meer informatie

Afstudeerbegeleiding

Meer informatie

Studiecoaching

Meer informatie

Schrijfbegeleiding

Meer informatie